Projekt Europe - På äventyr i barockens Europa

on 7.8 kl. 18.00

Lovisa kyrka

"Projet Europe" bjuder på musik av några barocktonsättare, sin tids kosmopoliter, som kunde ha hela Europa som sin arbetsplats. Sångtexterna behandlar en av resandets och äventyrandets drivkrafter: längtan att fly till en annan verklighet. På scenen står mezzosopranen Johanna Lönnfors tillsammans med Sofia Fernholm, blockflöjt, Anna Pohjola, violin, Pieta Mattila, cello och Pilvi Listo, cembalo.

Fritt inträde, programavgift 10/5e.

Idag blir resandet allt vanligare, världen blir mindre - men faktum är att världen var liten redan under barocken. Programmets kompositörer kunde faktiskt kallas för den tidens kosmopoliter och de levde ett mycket internationellt präglat liv, vilket också kom att påverka den musik de skrev. Till exempel Händel föddes i Tyskland, studerade i Italien och jobbade i London (där också italienska Caporale spelade i Händels operaorkester), och spanskfödde Selma y Salaverde verkade bland annat i Innsbruck och Venedig. Då också Cestis opera L'Orontea, en oerhört populär opera under sin tid, uppfördes i både italienska, franska och tyska städer kan vi se att det skedde ett dynamiskt kulturutbyte i Europa redan för fyrahundra år sedan.

Inspirationen till att resa kan komma från många håll - för tonsättarna och musikerna medför resandet nya jobb- och studiemöjligheter. Men i bakgrunden kanske också ligger en vilja att fly det nu som vi lever i. En eskapistisk längtan bort, oberoende av om målet för flykten är en fysisk eller mental plats, ligger djupt inristad i människans DNA, vilket också märks i programmets sångtexter. Till exempel i Cestis aria är jagets längtan efter att få visa sin kärlek åt den hon älskar så stor att hon låter ljuva vindar kyssa honom, och i "An Evening Hymn" av Purcell vänder man sig till Gud i hoppet om att hitta en lugn hamn att vila tryggt i. I Montéclairs kantat vill jaget fly ifrån den smärta som ett svek kan åsamka, och hon söker så skydd i skogens lugn, tills en fartfylld resa, likt ett äventyr genom många känslotillstånd, till slut leder henne till en form av sinneslugn.

on 18.9 kl. 14.15 -15.00

Lappträsk församlingshem

Barnklangen

Kör för barn i åk 0-6 onsdagar 14.15-15. och 15.15-16.
on 18.9 kl. 15.15 -16.00

Lappträsk församlingshem

Barnklangen

Kör för barn i åk 0-6 onsdagar 14.15-15 och 15.15-16.
to 19.9 kl. 14.30 -15.00

Lovisa förs.hem. stora salen