Orgelmaraton på Lovisadagen

ti 25.8 kl. 15.00
Lovisa kyrka

Orgelkvarter (15min) varje halvtimme. Fritt inträde.
Merja Mäkivirta, Vera Tollander och Mikko Hauhia spelar musik av bl.a Bach, Mendelssohn-Bartholdy, Dubois, Boëllmann, Islandsmoen, Piazolla, Mancini.
Välkända orgelstycken och kända melodier i orgelarrangemang. Välkommen!

Merja Mäkivirta är född i Borgå.
Hon började studera piano i musikskolan vid 10 års ålder. Efter examen från gymnasiet studerade hon kyrkomusik vid Sibelius-Akademin i Kuopio. Merja har arbetat som kantor i Kiuruvesi, Jyväskylä och Askvoll i Norge. De senaste 19 åren har hon och hennes familj bott i Phuket, Thailand. Där har Merja arbetat som pianolärare och som ackompanjatör i en internationell skola (BISP). Nu har Merja flyttat tillbaka till Finland och bosatt sig i Lovisa, Hon arbetar igen som kantor och har fått kantorstjänst i Agricola svenska församling. Året kommer att bli ett nytt äventyr för hela familjen. Merja spelar orgelkvarterna kl. 15, 15.30, 16 och 16.30.
Under kvarterna blir det musik av J.S Bach, F. Mendelssohn-Batholdy och L. Boëllmann.

Vera Tollander (1980) är född på Kökar.
Efter högstadiet i Åbo, tog hon sina första piano- och orgellektioner vid Evangeliska folkhögskolan i Österbotten. Hon inledde musikstudier i Jakobstad där hon var bosatt nästan 10 år, spelade orgel för Dan Lönnqvist och arbetade som kantor i bl.a Pedersöre församling och Jakobstads svenska församling. Vera är musikpedagog med orgel som inriktning och musiker i kyrkomusik med orgel som huvudämne. Hennes slutarbete 2007, Högmässa på Kristi himmelsfärdsdag, är en komponerad högmässa till texter av Lena Frilund. Hon bosatte sig i Borgå i samband med vidarestudier vid Sibelius-Akademin i Helsingfors där hon avlade A-examen i orgelspel våren 2012 för Ville Urponen. Vera spelar orgelkvarterna kl. 17, 17.30, 18 och 18.30. Under kvarterna spelas orgelstycken från den romantiska perioden och kända toner i orgelarrangemang.

Mikko Hauhia (1979) är hemma från Kotka, där han vuxit upp och inlett musikstudier vid musikinstitutet för Kirsimarja Kiviruusu och Jaana Jokimies.
Vid Sibelius-Akademin studerade han piano för Annika Konttori-Gustafsson, orgel för Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrog, orgelimprovisation för Timo Kiiskinen, körledning för Seppo Murto och komposition för Harri Viitanen.
Mikko är en mångsidig musiker och leder idag fem körer, bland andra Kotkan Laulumiehet och Kamarikuoro Kotka-Canto. Han undervisar i piano, arbetar som kantor och har ett flertal spelningar. Han spelar kammarmusik med violinisten Katrin Nachtigall och är även musikkritiker.
Mikko spelar kl. 19 och 19.30. Under hans orgelkvarter spelas bl.a Amazing grace, Over the rainbow, Satumaa, Saaremaa vals, Georgia on my mind och Moon river.