Orgelårets konsert

Lovisa kyrka

Mikko Hauhia, orgel, Esa Pietilä, saxofon
Fritt inträde. Programavgift 10€ understöder musikarbetet i församlingarna.
Reservera gärna jämna pengar, så undviker vi att växla.
Första 140 får plats.
arr. i samarbete med Agricolan suomalainen seurakunta

Mikko Hauhia (1979) är hemma från Kotka, där han vuxit upp och inlett musikstudier vid musikinstitutet för Kirsimarja Kiviruusu och Jaana Jokimies.
Vid Sibelius-Akademin studerade han piano för Annika Konttori-Gustafsson, orgel för Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrog, orgelimprovisation för Timo Kiiskinen, körledning för Seppo Murto och komposition för Harri Viitanen.Mikko är en mångsidig musiker och leder idag fem körer, bland andra Kotkan Laulumiehet och Kamarikuoro Kotka-Canto. Han undervisar i piano, arbetar som kantor och har ett flertal spelningar. Han spelar kammarmusik med violinisten Katrin Nachtigall och arbetar även som musikkritiker.

Esa Pietilä är en mångsidig kreativ musiker som gärna blandar olika musikstilar.
Pietilä är en improvisatör som ofta uppträder med egna jazz-och improvisationsband, bl.a Liberty Ship, vars album Approaching blev utnämnd till årets album 2013 av The New York City Jazz Record. Pietilä spelar nutida musik i olika sammansättningar som projekt, arbetar med kammarmusiker och uppträder som solist i orkestrar. Han gjorde debut som orkestersolist under sin egen konsert Graffiti Play Avanti! Pietilä har spelat i kammarorkester med Esa-Pekka Salonen som dirigent, med Pori Sinfonietta och Lappeenrannan kaupunginorkesteri spelade han Kalevi Ahos tenorsaxofonkonsert under Jan Söderbloms och Tiboe Bóganyis ledning.
Han har uppträtt med Eero Hämeenniemis Saxofonkonsert tillsammans med SE Ensamble (dir. Santtu-Matias Rouvali), samt framfört sitt eget verk Asterion tillsammans med Zagros ensamble.
Esa Pietilä har komponerat musik för egna projekt och beställningsverk, allt från solistiska verk till stora omfattande verk. Pietiläs större verk har uruppförts av bl.a kammarorkestern Avanti!, Zargos ensemble, UMO Jazz Orchestra, Mikkelin kaupunginorkesteri, Osuma lyömäsoitinkvintetti, Akademiska Sångföreningen, Tampere Raw kamariyhtye, 5Parts blåskvintett, Bravade blockflöjtskvartett och YLES olika musikproduktioner.
Pietilä har fått flera utnämningar internationellt och i Finland har han fått understöd för sina kulturgärningar. År 2016 utnämndes Pietilä till Årets Jazzmusiker och fick Yrjö-priset av Finlands Jazzförbund, Suomen Jazzliitto.