Pianisten och författaren Anders Gabriel Sundström spelar och berättar, musik av Ludwig van Beethoven, Franz Liszt, Edvard Grieg och Modest Mussorgskij.
Fritt inträde, programblad 15€
Program:
Ludwig van Beethoven - Sonat f-moll op. 2.1 (1795) Allegro - Adagio - Menuetto - Prestissimo
Franz Liszt - Vallée d'Obermann (1855)
Edvard Grieg - Åtta Lyriska stycken op. 12 (1864-1867) Arietta - Vals - Väktarens visa - Älvornas dans - Folkvisa - Norsk visa - Albumblad - Fosterländsk sång
Modest Mussorgskij - Ur Tavlor på en utställning (1874) Promenad-Det gamla slottet-Den stora porten i Kiev
Anders Gabriel Sundströms konserter, artiklar och föredrag tagit honom till en rad orter i Norden och på kontinenten - bl.a. till Helsingfors, Tallinn, Stockholm, Kiruna, Karlstad, Sheffield, Wien och Paris - och han har skrivit om bl.a. Mozart, Tjajkovskij, Sibelius och Beethoveneleven Ferdinand Ries.
Anders är författare till böckerna "Beethoven i Sverige. Från bisarr mästare till folkkär Ludwig" och "Franz Liszt. Kontrasternas man".
Beethoven var en verkligt stor pianist. Han spelade intensivare och innerligare än andra pianister, och hans lyssnare blev alldeles tagna av den utomordentliga dramatik och skönhet som de mötte när Beethoven spelade. Bland annat med den ungdomligt vitala sonat som står på programmet i kväll presenterade Beethoven sig officiellt som färdig skapande konstnär, och därefter kontinuerligt ända fram till sin död 32 år senare flöt ur hans penna det ena mästerverket efter det andra.
Nåja, tidernas störste pianist lär Franz Liszt ha varit. "I honom har Naturen själv danat en pianist!" sade hans lärare Carl Czerny om honom, Czerny hade haft Beethoven som pianolärare. När H C Andersen hade hört sin vän Liszt spela skrev han "Jag fördes in i Fantasiens land och Liszt spelade så fascinerande och spännande att jag kände mitt eget hjärta banka!" Kvällens stycke är ett verkligt hjältestycke: en lång spänningsladdande inledning, ett virtuost nästan våldsamt utbrott som följs av en underskön cantilena som efter en stund tilltar i intensitet och utmynnar i rasande känslostormar och ett högdramatiskt slut med snarast hysteriska ackordupprepningar.
Griegs Lyriska stycken är en kärleksförklaring till livet. De innerliga och fantasifulla styckena med ursprung i det folkligt norska förtjuste människor över hala musikvärlden och gör så fortfarande. När Grieg skickade ett nytt häfte med Lyriska stycken till sitt tyska förlag Peters i Leipzig hissade förlaget flaggan i topp och beställde champagne för man visste att försäljningen skulle bli lysande. Alla ville spela de här styckena - mängder med hemmaspelare och stora pianomästare - Griegs musik väckte snarast tillgivenhet. "Grieg är lika ärlig som sin musik, och han får verkligen pianot att sjunga" sade Griegs vän Tjajkovskij efter att ha träffat Grieg. De stycken jag spelar i kväll är det allra första häftet Lyriska stycken.
Modest Mussorgskij var inte en stor pianist, och inte ens en formellt utbildad musiker. Trots det skapade han sin egen musikaliska värld, och hans unika sånger och grandiosa operor har gjort honom till en tidlös musikens mästare med stark egenartad personlighet. Hans pianosvit Tavlor på en utställning är en hyllning till sin gode vän målaren och arkitekten Viktor Hartmann som hade dött året innan sviten tillkom. Detta spännande jätteverk har fascinerat världen i 150 år och Mussorgskijs klockor i Kievs stora port manar oss alla att låta all världens portar stå - stora som små!
-
Musik
-
Öppna länk i ny flik