Lär känna din församling

Nu har du varit på skribaläger. Under lägret har du fått uppleva och lära dig en hel del, om den kristna tron och kanske också om dig själv. Nu är det dags för det som kallas "församlingsorientering", alltså att lära känna din hemförsamling. För tillfället lever vi i undantagstider och det betyder att vi får anpassa "församlingsorienteringen" så att den passar vår situation. Vi jobbar hela tiden på att hitta kreativa lösningar för att vi ska kunna ha kontakt. 

Hur lär man känna sin församling? Genom att aktivt vara med. Så enkelt är det. I år är det tre olika uppgifter du ska göra. Info om dem hittar du lägre ner på sidan. 

Alla rapporter skickar du till din gruppledare. Vem din gruppledare är meddelas i din WhatsApp. Rapporterna kan du göra som det bäst passar dig, skriv, rita, måla, banda in ljudfil eller gör en video eller så kan du fast ringa till gruppledare. Stilen är fri! 

När ska församlingsorienteringen vara gjord? Allt ska vara klart före konfirmationsövningen. 

Hur ska jag veta vad händer och när i församlingen? Lägre ner på den här sidan hittar du en händelsekalender där allt som händer i församlingen är listat. Du hittar också allt på adressen www.agricolaforsamling.fi och vi annonserar också i Nya Östis och i Facebook. Undrar du över något ska du ta kontakt med din gruppledare. Kolla också Ungagricola på Facebook och Instagram. 

När du valt dina uppgifter så går du till anmälningssidan längst ner på sidan och klickar in dina val. Lycka till! Har du frågor så får du kontakta Minna, Jennifer eller Dan. 

Du minns väl att alla delar ska vara gjorda för att du ska kunna bli konfirmerad?

Det här hör till församlingsorienteringen i år 2020: (gäller alla konfirmander oavsett vilket läger du valt)

1. Delta i en gudstjänst som gudstjänstdetektiv

Före lägret hade du i uppgift att delta i några gudstjänster som detektiv. Nu har du lite erfarenhet av gudstjänster.

Din uppgift under församlingsorienteringen är den samma som före lägret men med den "tvisten" att du också får fundera hur din syn på gudstjänsten har förändrats under din skribatid.

Klicka HÄR så kommer du till gudstjänstdetektivuppgiften. Den här gången skickar du rapporten till din gruppledare! 

När strömmade gudstjänster, på nätet, firas hittar du i händelsekalendern på den här sidan. Du kan också delta i en strömmad gudstjänst från någon annan församling. 

 

2. Delta i minst en ungdomskväll

Under undantagstillståndet ordnas ungdomskvällar på nätet. Följ med Ungagricola på FB och IG

Varje vecka ordnas ungdomkvällar enligt följande, utom på helgdagar: (det här gäller när vi sluppit Corona-viruset)

  • Liljendal prästgård, Eskilomvägen 1. Måndagar kl. 17.00- 20.00
  •  
  • Tikva Drottningatan 22 Lovisa. Torsdagar kl. 18.00-20.30
  • Klubin Pernå prästgård, Backstensstrand 55.  Fredagar kl. 18-21.00

Under ungdomskvällarna får man vara och göra olika saker tillsammans. Under kvällen serveras något att äta och en liten andakt. 

Du rapporterar att du varit med på en ungdomskväll genom att ta en selfie tillsammans med kvällens ledare och skickar bilden till din gruppledare. 

 

3. Delta i / gör 3 aktiviteter i församlingen, för dig själv eller med en kompis

Välj tre (3) aktiviteter av de här: (Det här alternativen erbjöd vi innan Corona-viruset ändrade våra planer. Alternativen 2-7 är avbokade pga situationen)

1. Må 9.3 Besök kyrktorget på din matrast. Kyrktorget hittar du i gamla Aktia huset. Dan och Jennifer bjuder på en kopp kaffe / saft och visar runt dig i vårt nya kansli.

2. Sö 22.3 Pop Up kör - Vi övar klockan Vi Sjunger i Gudstjänsten klockan 13.00 i Pernå kyrka. Övningen är i Pernå prästgård 

(om du gör denna uppgift får du en församlingsorientering gjord samt en gudstjänstdetektiven gjord)

3. To 26.3 kl. 16-20:00 Puzzelkväll i Lovisa församlingshem 

4. Ti 31.3 kl. 17:30-19:30 Påskpyssel tillsammans med 4H och Tessjö ungdomsförening i Åsgård Tessjö 

5. Fre 3.4 17-19:00 "Soppa klockan fem" i Isnäs Solbacka 

6. Lö 18.4 16-19:00 Tvåspråkig familjemiddag i Lappträsk församlingshem

7.  Besök missionsutställningen om Nepal – landet mellan Indien och Kina. Fotografier, föremål, dräkter

Utställningen är öppen under bibliotekets öppethållningstider. Lovisa bibliotek 2 – 17 mars, Drottninggatan 3, Lovisa

Lappträsk bibliotek 18 – 31 mars. Utställningen öppnas onsdag 18.3 kl. 15 i biblioteket, Klockarstigen 5 D, Lappträsk

Arrangörer: Agricola svenska församling i samarbete med Finska Missionssällskapet

(Om de här aktiviteterna hittar du mera info på hemsidorna)

8. Läs ett evangelium  Nya testamentet i bibeln inleds med fyra evangelier. Evangelium betyder goda/glada nyheter.  Evangelierna berättar om Jesus. Välj ett evangelium och läs och berätta på något sätt om det du läst. 

9.  Fira andakt med andra I församlingen firas många andakter varje vecka. Du kan t.ex. fira andakt tillsammans med andra ungdomar i församlingens ungdomsverksamhet under ungdomskvällarna. Du kan också samla några vänner t.ex. med någon teknisk lösning på nätet via telefon eller dator och fira andakt tillsammans med dem. 

10. Träna självkänslan Om du behöver stärka din självkänsla kan du göra en "Jag är bra"-dagbok. Under en veckas tid skriver du varje dag ner 3 saker som du gjort bra, 3 saker som du är glad över och 3 saker som du behöver hjälp med. Dagbokens innehåll håller du för dig själv men berätta på något sätt att du gjort en sådan och hur det kändes.

Att stärka självkänslan tar lång tid så fortsätt gärna övningen efter att veckan är slut. Kanske det här blir en nyttig och fin rutin i ditt liv?

11. Gör något gott för någon

I Bergspredikan (Matt 5-7) predikar Jesus om kärleken till nästan. Han säger bl.a. att om någon vill låna din skjorta så ska du ge manteln också. Vår livsuppgift som kristna är att hjälpa och tjäna varandra. Hjälp någon som behöver hjälp. Kanske kan du tvätta fönster, handla mat, passa barn, kratta löv, gå ut med hunden, baka semlor eller en kaka, donera pengar eller krama någon som behöver en kram, prata en stund med någon inte så ofta har någon att prata med o.sv. Den här uppgiften får du anpassa så att du inte utsätter dig själv eller någon annan för smittorisk.

Berätta för din gruppledare om vad du gjort på ett sätt som känns rätt för dig!

12. Berätta om Jesus Vad skulle du berätta om Jesus för någon inte vet någonting om honom? Hur skulle du beskriva Jesus och vad han gjorde? Du kan berätta fritt enligt vad du själv vet eller så kan du göra förarbete och ta reda på mer om att läsa t.ex. evangelierna eller någon annan bok om Jesus. 

Var och hur ska jag meddela mina val? När du gjort dina val går du in HÄR klickar in dina val. Ifall du ångrar dina val så är det bara att gå in på sidan på nytt och göra om valen. 

 

OM DU HAR FRÅGOR, TA KONTAKT!

VI HJÄLPER DIG SÅ GOTT VI KAN! 

Hälsar Minna, Jennifer och Dan

PS. Det är bara att ta kontakt ifall du vill prata bort en stund, behöver inte ha med skriba att göra. Vi finns här fast vi inte kan träffas nu.