Skriba, skribaläger och konfirmationer 2020

 

Hej på er konfirmander! 

Nu börjar sommaren och sommarlovet för er konfirmander. Njut! Det har varit en speciell vår och vi har alla levt i osäkerhet med   många saker och en av dem har varit skribalägren i sommar. När undantagstillståndet började tänkte vi att vi ska hålla kontakt  med och informera er så mycket som möjligt. Men situationen levde så mycket att det inte gick att informera i den takt som det skulle ha krävts och inte skulle vi ha blivit något klokare om sommarens situation ändå. Ni fick några gånger löfte om att det kommer info inom några dagar, men så ändrades situationen igen och det blev ingen info. Dessutom konstaterade vi vid något skede att ni konfirmander ändå har så mycket med er skola att skriban fick ta en paus. Men nu är det dags för info, på riktigt! 

Hej på er vårdnadshavare! 

Ni vårdnadshavare fick en förfrågan om hur Ni tänkte om läger under den rådande situationen när förfrågan skickades till er. Det var glädjande många som svarade. Det som var extra trevligt var att många av er gav uttryck för hur Ni själva upplevt skriftskolan som något väldigt viktigt och fint och att Ni också önskar det samma för era ungdomar.  Tack till er alla! 

De flesta vårdnadshavarna meddelade att det är ok med läger och att distansskriba skulle vara det andra alternativet om coronaviruset ännu härjar på. Några tyckte däremot att distansskriba inte är ett alternativ och någon tyckte att läger inte kommer på fråga alls, varken som övernattnings- eller dagläger. Tusen tack för ert engagemang, det är så här det ska fungera. Skriban är ett samarbete mellan familjerna och församlingen. Därför tyckte vi också att det är viktigt att Ni får en rapport på svaren. 

Hur blir det med skriban, lägren och konfirmationerna?

Minna har i maj varit i kontakt med grundtrygghetschefen i Lovisa stad och diskuterat risker och olika lösningar och planer med tanke på läger. Grundtrygghetschefen förde ärendet till pandemistyrgruppen som gav grönt ljus för läger med de arrangemang som presenteras här. 

Puhjonranta lägergård är väldigt strikt och deras arrangemang för att minimera smittorisken har utarbetats utifrån föreskrifter allt från THL till lokala hälsomyndigheter. Under daglägret följs förstås också de rådande föreskrifter som getts av myndigheterna och andra instanser.

Fortfarande kan vi inte lova att planerna håller eftersom viruset fortfarande sprider sig och vi lever med restriktioner som också lever sitt eget liv. Men vi har nu utarbetat en plan som är genomförbar med tanke på situationen och de resurser vi har.  

Planen ser ut enligt följande: 

- Daglägret flyttar till slutet av sommaren och börjar måndagen den 27.7. Mer detaljerad info om lägrets tidtabell och plats får Ni när lägret närmar sig. Karl af Hällström är ansvarig för den gruppen. 

- Skribalägret i Puhjonranta 

  • är en stor grupp med 57 personer totalt, 42 konfirmander, hålls men förkortas så att lägret börjar måndagen den 3.8 och slutar fredagen den 7.8. 
  • Eftersom lägret är så stort och fler än 50 personer inte, ännu, får samlas kommer vi att dela in gruppen i två grupper som lever i sina egna bubblor. Det är möjligt för att vi har 5 hus till vårt förfogande, fyra för övernattning och ett som går att dela med dörrar och skärmar för lek och arbetspass. Endast två av måltiderna äts i matsalen som också går att dela upp i sektioner så att grupperna inte har kontakt med varandra. Alla andra måltider äter vi ute eller inne i något av vår bubblas hus. 
  • Alla kommer till lägergården med egen skjuts. Ifall Ni ha svårt att fixa det så ska Ni vända er till oss i skribateamet så får vi se vad vi kan göra. Är läget lugnt så åker vi buss förstås.

- Om läget är sådant att läger med övernattning är en för stor risk ordnas dagläger ute i byarna för mindre grupper. Sista utvägen ifall läget är riktigt kritiskt är att skriblägret hålls på distans. Båda alternativen hålls i så fall under samma period som vi skulle ha varit på dagläger eller i Puhjonranta. 

- Om det blir så att övernattningslägret blir dagläger i mindre grupper förkortas också daglägret till fem dagar. Då blir det lika för alla och vi får mer personalresurser till de små grupperna ute i byarna.

- Ifall någon vill byta till dagläger är det också ok, Ni kan meddela det antingen till Kalle eller Minna per e-post. 

- Ifall man inte kan tänka sig läger i någon form alls ordnar vi en distansskriba för den personen eller personerna. Tidpunkt får vi återkomma till när vi vet hur läget är. 

Håll dig frisk och kry

Vi ordnar läger så att det är säkert och tryggt för konfirmanderna men också för personalen. Därför önskar vi, om läget så kräver, att Ni minimerar era fysiska kontakter med andra än familjen och dem som kommer att vara på samma läger två veckor före lägret för att minimera risken att Ni bär med er smitta till lägret. 

Vi är en liten medarbetarskara i församlingen och skulle vi drabbas av viruset är risken stor att verksamheten står still en längre tid. Ingen får heller komma på läger med några som helst symptom som kan likna coronavirusets symptom. Får man symptom under lägret isoleras personen ifråga och får sedan lämna lägerområdet. 

Mer information får Ni om det här i lägerbrevet, men det bra att Ni redan nu är medvetna om saken. På Puhjonranta är man också väldigt medveten om riskerna och de har gjort avancerade arrangemang och planer för att minimera smittorisken. 

Så här ser planen ut idag. Hur det blir på riktigt återkommer vi till i början av juli då Ni också får ett lägerbrev med info om lägrets detaljer o.s.v. 

Uppgifter före lägret

Konfirmanderna har några uppgifter före lägret som ska göras och dem hittar Ni under rubriken ”Uppgifter före lägret” i vänstra balken på den här sidan eller genom att klicka HÄR. 

De uppgifters som ska skickas någon person skickar du till Minna eller Ann-Mari om du är på väg till Puhjonranta och till Kalle om du är anmäld till daglägret. 

Lycka till med uppgifterna! 

Efter lägret fortsätter vi med ”Lär känna din församling” delen av skriban. 

Konfirmationerna

Hålls på våren 2021, se längre ner på sidan.

Har Ni frågor så får Ni gärna ta kontakt med oss! 

Vi som har ansvar för skriban är lite turvis på semester, men någon får Ni nog tag i. 

Sköt om er och njut av sommaren och så hoppas vi att viruset torkar ut i solen så att vi kan fara på läger som planerat! 

 

Minna, Kalle, Ann-Mari (kommer till Puhjonranta) och Dan (med på daglägret)

Våra semestrar:

Minna 1-28.6, Kalle 15-28.6, Ann-Mari 11.6-20.7, Dan 8.6-12.7 Under perioden 15-28.6 är vi alla på semester

 

KONFIRMATIONERNA NOVEMBER 2020 ÄR FRAMFLYTTADE

Pandemin rör till både ett och annat i år, som du har märkt. Redan i somras påverkades vår skriftskola. Nu har läget i vår region skärpts och drabbat också bl.a. skolor.

Därför kan vi tyvärr inte hålla konfirmationerna i november som planerat. Vi skjuter upp dem till vårterminen. Exakt datum kan vi inte ge ännu, men meddelar naturligtvis i god tid. Vi måste följa med situationen, och se hur restriktionerna gör det möjligt.

I första hand siktar vi på att ordna konfirmationerna i normal storlek, men det kan förstås hända att vi blir tvugna att dela upp oss i mindre grupper.

Om du av någon orsak vill bli konfirmerad innan det, finns det alltid möjlighet till enskild konfirmation. Ta kontakt i så fall, så fixar vi saken.

Alltså: inga konfirmationer nu i november, utan vi meddelar datum senare. Tyvärr så här.