Strömfors kyrka

Bruksvägen 11, 07970 Strömfors

Strömfors kyrka

Strömfors kyrka är byggd 1770-1771. Det uppbars två rikskollekter för att starta kyrkbygget. Kyrkan byggdes i den största byn i anslutning till Strömfors bruk. Kyrkan planerades av premiärlöjtnanten och riddaren Olof Glansenstjerna och byggmästare var Nils Gimberg. Till formen är kyrkan åttakantig och i sin nuvarande form representerar den nygotisk arkitektur. Den är Finlands första centralkyrka.

Till en början var kyrkan mörk som tjära men fick nytt utseende 1898. Kyrkan målades vit, fick nya fönster och en ny altartavla, "Uppståndelsen" av den unga konstnären Helene Schjerfbeck, den enda altartavla hon någonsin målade. Det finns ännu två äldre altartavlor i kyrkan, båda av okända konstnärer. Båda tavlorna restaurerades 2003.

Kyrkan rymmer 300 personer

Svår att nå med rullstol
Toalett

Läge på kartan